Karayolları Haritası Nedir?

Karayolları Haritaları (road maps) ülkelerin otoyol ağını gösteren kağıt ortamındaki ya da bilgisayar, GPS (global positioning system, navigasyon cihazları, cep telefonları) gibi dijital ortamdaki haritalardır. Karayolları haritalarının amacı özellikle sürücülere ya da uzun mesafe yolcularına bilgi vermektir. Rotalarını oluşturmalarına yardımcı olmaktır.  Karayolları Haritaları üzerinde otoyollar, anayollar, il – ilçe yol ağı gibi gerekli olan yolların yanı sıra, demiryolları, feribot rotaları ve denizyolları gibi gerekli olacak diğer yol bilgilerini gösterir. Karayolları Haritalarında ayrıca yolların mesafeleri ve yol numaraları gibi ayrıntılı bilgiler de yer alır.

Türkiye Karayolları Haritalarının gösterdikleri bilgilerin ayrıntısı da ölçeklerine göre değişiklik gösterir. Ancak, genelde 1:750 000 – 1:2 000 000 ölçeklerde çizilen karayolları haritalarında genel yol ağının yanında, yerleşimler ve turistik noktalar, ilgi noktaları (points of interest POI), nehir, göl, dağ, sıradağ, baraj, koy gibi coğrafi bilgilere de yer verilir.

Karayolları haritalarında amaç kullanıcının gideceği ya da gitmeden önce seçeceği güzergah boyunca ihtiyacı olan bilgileri haritadan kendisine verebilmektir. Karayolları Haritasından kullanıcı seçtiği güzergahın mesafesini, gideceği yolun kaç km olduğunu yol çizgileri üzerinde km olarak belirtilmiş olan rakamları toplayarak elde edebilir. Bunun yanında iller arasındaki mesafeyi , harita alt köşesinde yer alan kilometre mesafe cetveli ya da kilometre cetveli denen tablodan  (map distance chart) üzerinden de okuyabilir.

Türkiye Karayolları Haritası nasıl kullanılır?

Türkiye Karayolları Haritaları, ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılmış olan, bakım ve onarımı gene Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan yolların yer aldığı, Türkiye karayolları ağını genel bir biçimde, üzerinde karayolu numaraları ile gösteren haritalardır. Türkiye Karayolları Haritaları üzerinde yolların kendi içinde farklı kalınlık ve renk sınıflandırması ile yol ağı gösterilmekte, iller, ilçeler ve beldelerin yanında kültürel ve turistik öneme sahip olan noktalara yani POI lere yer verilmektedir. Ayrıca nehir, göl, dağ, sıradağ, baraj, koy gibi coğrafi bilgiler de haritada yer almaktadır.

Türkiye Karayolları Haritaları duvarınızda poster harita olarak ya da duvar haritası olarak kullanımlarının yanında, genelde araç içinde rahat kullanım için katlanmış harita olarak, kırımlı harita olarak da bilinen şekilde, cebe girebilecek boyutta çep haritası olarak promosyon harita amacıyla üretilir. Kağıt gramajları tercihe göre değişmekte, ayrıca karton kapak uygulanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir